Grehamer & Company’s managing partner Rik Klinkhamer: “het begint bij de juiste mensen, als je die hebt kan je daarna heel veel”

Grehamer & Company’s mede-eigenaar Rik Klinkhamer gaat in gesprek met Mark Reijnders over zijn ingrediënten voor het succesvol ondernemen en over de start van Grehamer Invest.

Cityside Apartments

In 2013 startte Rik met zijn compagnon Bas Gregoor met het ombouwen van lege kantoren naar appartementen voor starters in de markt. Volgens Rik was dit de naloop van de kredietcrisis: een interessante tijd en een uitdaging om het eerste concept van de grond te krijgen. Gestart met een pand in Apeldoorn; 39 woningen gerealiseerd, 4 maanden verbouwd, in een week verhuurd. De focus heeft van 2014 tot 2018 volledig op Cityside Apartments gelegen. Daarna werd het lastiger omdat de vastgoedprijzen weer omhoog gingen: het werd tijd voor iets anders.

De start van Grehamer

Er ontstond een tweeluik onder de naam Grehamer & Company. “We hebben toen besloten dat Bas zich ging richten op het vastgoed en ik mij ging richten op het investeren in scale-up bedrijven: bedrijven of ondernemers die een aantal jaar bestaan, iets naar de markt hebben gebracht waarvan ze weten dat het aanslaat maar dat ze het willen versnellen. Dat versnellen kan middels financiële injectie, maar dat kan ook middels kennis, ervaring en kunde”.

Waar kwam deze ambitie vandaan? “Dat kwam eigenlijk uit ons kerstpakketten bedrijf Tintelingen in 2003, we hadden toen zo’n onwijs leuk team met mensen: je kent elkaar, vertrouwt elkaar, je vult elkaar aan. Toen begon de gedachte te leven dat het begint bij de juiste mensen, als je die hebt kan je daarna heel veel.” Met de kennis van Tintelingen en de ervaring en het team van Cityside Apartments was het zonde deze leermomenten niet te delen met andere ondernemingen die wellicht tegen dezelfde problemen aan zouden lopen: Grehamer Invest was geboren.

Focus

Op welke sector we focussen is een vraag die Rik regelmatig krijgt: “uiteindelijk kwamen we erachter dat we opzoek zijn naar ondernemers met passie. Of dat dan passie is voor koffie of voor een zwembroek, dat vind ik minder belangrijk. De passie moet aanwezig zijn: waar wil je ‘s ochtends je bed voor uitkomen?”

Door middel van afspraken met de bank kwam Rik met meerdere ondernemers in contact. “Er komen dan meerdere ondernemers langs, dan ga je koffiedrinken en met elkaar in gesprek. De ene keer is de klik er wel en zie je diverse kansen en mogelijkheden en de andere keer is de klik er niet. Voor je het weet zit je bij tien ondernemingen, dat gaat heel snel. Dat komt door mijn roze bril, maar ook door de ambitie die we hebben: denken in mogelijkheden en direct gas geven. Dat is wat ik doe als ik kansen zie, de juiste mensen erbij halen, de lijntjes leggen en processen inrichten.”

Ik let op passie, eerlijkheid, de klik die je moet hebben met iemand, want uiteindelijk ben je net zo vaak met de mensen op het werk als met de mensen met wie je thuis bent. Dat is hetzelfde met het aannemen van nieuwe mensen: het liefst zou ik een uur met iemand de kroeg ingaan, dan weet je pas of het klikt. Dat is het gevoel dat ik bij mensen moet hebben”.

De gehele podcast van Mark Reijnders en Rik Klinkhamer is hier te beluisteren, luisteren via Spotify, Apple of Google is ook mogelijk.

Lees hier het
laatste nieuws

Contact

Een idee of een vraag?

Adres
Kerklaan 33
7311 AB Apeldoorn

Navigatie Adres

*Parkeren is mogelijk op eigen terrein