Grehamer & Company: De Apotheek aan de Kerklaan 16

 

Van bankgebouw naar apotheek tot eigentijds kantoorgebouw.

In 1896 kocht de Vereniging “De Hulp- en Spaarbank” het stuk grond aan de Kerklaan en heeft in samenwerking met architect C.M Gardenier het object gebouwd. Het instituut verstrekte voorschotten aan ‘nijvere ingezetenen dezer gemeente’ voor de aankoop van koeien, schapen, aardappels en ‘beestenvoer’.

 

In 1930 werd het pand verkocht aan Apotheker L.C.G. Douwes Dekker, die het op zijn beurt verkocht aan apotheker C.C. de Maar. Sindsdien staat het pand in de Apeldoornse volksmond beter bekend als ‘De Apotheek’.

In 2013 is dit monument, waarbij teruggegrepen is naar de eerste bouwaanvraag eind 1880, getransformeerd naar een eigentijds kantoor. De achtergevel is vervangen door een passende invulling met veel daglicht. Open kantoorruimtes en vides maken de binnenzijde tot een aangename werkomgeving.

De geschiedenis van De Apotheek is, in samenwerking met Courage Architecten en Océan Studio, op een eigentijdse wijze teruggebracht in het kantoorontwerp.  Waar vroeger de counter was om recepten op te halen, staat nu de koffiebar. De apothekerskast daarachter is een glazen vitrinekast geworden.

Héél soms stapt er nog wel eens iemand binnen die medicijnen wil halen.

Lees hier het
laatste nieuws

DE VOORDEUR VAN HET STADSCAFÉ

DE VOORDEUR VAN HET STADSCAFÉ

In het bruisende hart van Apeldoorn, aan de Nieuwstraat 295, heeft het gebouw waar op dit moment Het Stadscafé in is gevestigd, een rijke geschiedenis die teruggaat tot lang voor de recente transformatie. Voorheen bekend als Stadscafé van Kinsbergen, heeft deze geliefde horecagelegenheid door de jaren heen talloze herinneringen gekoesterd en generaties van Apeldoorners verwelkomd.

read more
Contact

Een Idee of vraag?

Navigatie adres

*Parkeren is mogelijk op eigen terrein

Koffie?

Bellen

Email

Linkedin