Grehamer & Company: de start van De Brinkhof

Afgelopen december 2020 hebben wij De Brinkhof mogen toevoegen aan onze portefeuille. Het is een pand met een verhaal, wij zoomen graag in op de historie en vertellen graag meer over de eerste fase van het project.

De atoomschuilkelder van De Brinkhof

De koude oorlog vanaf 1945 kenmerkte zich door constante dreiging in West-Europa. In Nederland werd, om deze dreiging het hoofd te bieden, de wet; Bescherming Burgerbevolking in het leven geroepen. Burgers zouden door deze ‘B.B.’ wet voorbereid zijn op een bomaanslag. De Brinkhof, gebouwd in 1977, is ingericht voor deze B.B. wet. De schuilkelder van het pand kent een speciale klimaatinstallatie, generatoren, hurktoiletten en waterbassin waardoor er 7.000 mensen een nucleair conflict zouden moeten overleven. Een van de weinig zichtbare elementen uit deze tijd is de ontluchtingsbuis die op de hoek van de Rustenburgstraat en de Helfrichstraat is te vinden (Geheugen van Apeldoorn, SD).

Wonen, winkelen, werken & samenkomen

Met 65 woningen, 6 kantoorruimtes en 17 winkels moest het pand fungeren als een plek om te wonen, werken, winkelen en samenkomen. De kroeg La Cave en later Paddock in de kelder van De Brinkhof was een ontmoetingsplek voor vele jongeren.

Nu wordt er niet meer gedanst, gewerkt en bijna niet meer gewinkeld in De Brinkhof. Alleen het Perzische Tapijtenhuis blijft bestaan. Het pand zal in de toekomst fungeren als een van de mooiste plekken om te wonen: in het centrum van Apeldoorn en met de Veluwe in de achtertuin.

 

Wat gaan wij doen?

De Brinkhof wordt getransformeerd naar 167 woningen, variërend in woonruimtes; studio’s, lofts, twee- drie- of vier-kamer- appartementen. De woningen op de begane grond krijgen een eigen buitenruimte, de woningen op de verdiepingen hebben in de toekomst nagenoeg allemaal een (frans) balkon.

De gehele buitenzijde van het gebouw krijgt een facelift zodat het complex een eigentijdse uitstraling krijgt. In januari zijn we gestart met de eerste sloopwerkzaamheden zoals de kantoren op de verdiepingen. Op de zesde verdieping worden de eerste leidingen gelegd en wanden getekend. Deze week zijn wij gestart met de voorgevel op de begane grond aan de Nieuwstraat en aan de Brinklaan.

We kijken uit naar de eerste fase van dit uitdagende project en nemen iedereen graag mee in onze voortgang. Mocht je niets van ons willen missen, volg ons dan op Instagram.

Lees hier het
laatste nieuws

Contact

Een idee of een vraag?

Adres
Kerklaan 33
7311 AB Apeldoorn

Navigatie Adres

*Parkeren is mogelijk op eigen terrein