DE VOORDEUR VAN HET STADSCAFÉ

stadscafe

In het bruisende hart van Apeldoorn, aan de Nieuwstraat 295, heeft het gebouw waar op dit moment Het Stadscafé in is gevestigd, een rijke geschiedenis die teruggaat tot lang voor de recente transformatie. Voorheen bekend als Stadscafé van Kinsbergen, heeft deze geliefde horecagelegenheid door de jaren heen talloze herinneringen gekoesterd en generaties van Apeldoorners verwelkomd. Het café is gehuisvest in een karakteristiek pand dat ooit dienst deed als een school, en later als een muziekschool, waar menig Apeldoorner muzieklessen volgde of deelnam aan culturele evenementen. De oude muren ademen dan ook een geschiedenis van leren, creativiteit en gemeenschap. Het Stadscafé heeft zijn naam te danken aan Jan Hendrik van Kinsbergen, een Nederlandse marineofficier en zeeheld uit de 18e eeuw, die bekend stond om zijn moed en toewijding aan het vaderland. Naarmate de tijd verstreek, onderging Het Stadscafé verschillende gedaanteveranderingen, maar behield het zijn iconische status als een van de meest geliefde plekken in Apeldoorn. In oktober 2019 werd het gebouw overgenomen door Grehamer Real Estate, die gelijk een grondige transformatie in gang heeft gezet. 

Etiènne Luyten, één van de collega’s achter het renovatieproject en de huidige bedrijfsleider van Het Stadscafé Timo van Laar, vertellen over de verbouwing, de samenwerking en de dagelijkse gang van zaken op deze levendige locatie. Etiènne herinnert zich de eerste stappen van de werkzaamheden.  “Direct na de overname zijn we begonnen met het vrij maken van het pand van asbest en het herstellen en vervangen van het voegwerk. Dit laatste gaf het pand meteen een frisse uitstraling”. Na het herstel van het voegwerk volgde vernieuwing van het houtwerk en de dakgoten rondom het pand. Op het hoogste dak is ervoor gekozen om hier onderhoudsarme zinken lijsten aan te brengen in plaats van houtwerk in verband met de bereikbaarheid van dit dak. Daarbij zijn ook alle hemelwaterafvoeren vernieuwd. Aansluitend is het schilderwerk uitgevoerd. In samenwerking met Het Stadscafé is de brandveiligheid van het pand weer op orde gebracht. Het Stadscafé heeft vervolgens zelf een NEN1010 keuring laten uitvoeren voor de installaties en heeft de resterende punten uit de keuring opgepakt. Etiènne geeft aan dat deze inspanningen niet alleen waren gericht op het herstellen van de fysieke structuur van het gebouw, maar ook op het nieuw leven inblazen van zijn historische charme en karakter. Elk detail werd met grote zorg behandeld om ervoor te zorgen dat Het Stadscafé niet alleen een plek van ontmoeting zou zijn, maar ook een erfgoed dat de tand des tijds zou doorstaan. De renovatie heeft bijgedragen aan het herstellen van de oude glorie van de locatie en heeft het tegelijkertijd een eigentijdse uitstraling gegeven.

Na de voltooiing van de restauratie, is Timo van Laar bijna twee jaar geleden gestart als bedrijfsleider en is daarmee een essentiële kracht bij de dagelijkse operaties van Het Stadscafé. Met een team van ongeveer 35 medewerkers onder zijn leiding, is hij verantwoordelijk voor verschillende aspecten van de locatie. Naast het aansturen van het personeel, houdt hij zich bezig met vergunningen, contracten en het regelen van evenementen. Ook neemt hij de boekhouding en facturatie voor zijn rekening, terwijl de operationele taken op de werkvloer worden verdeeld onder collega’s. Deze verdeling zorgt ervoor dat de eigenaar van Het Stadscafé zich meer kan richten op ondernemerschap en achter-de-schermen werkzaamheden. Daarnaast onderhoudt Timo contact met de verhuurder, een grote brouwerij. De huurconstructie, waarbij Grehamer Real Estate het pand verhuurt aan een brouwerij, die het doorverhuurt aan Het Stadscafé, kan soms voor uitdagingen zorgen bij het bepalen van verantwoordelijkheden. Dankzij zijn (kort maar krachtige) achtergrond in vastgoedbeheer weet Timo echter goed zijn weg te vinden tussen de verschillende partijen, waardoor alles soepel blijft verlopen.

Lees hier het
laatste nieuws

Contact

Een idee of een vraag?

Adres
Kerklaan 33
7311 AB Apeldoorn

Navigatie Adres

*Parkeren is mogelijk op eigen terrein