In januari 2021 zijn we definitief gestart met de transformatie van De Brinkhof. Nu inmiddels ruim twee jaar later zitten we in de afrondende fase van het object. Bas blikt terug en deelt zijn kijk op de veranderingen in de markt en de charme van deze transformatie.
De start
“Toen we begonnen met De Brinkhof was de markt enorm stijgende, scheen de zon maximaal. Op een gegeven moment is door de Oekraïnecrisis, de daarmee samenhangende energiecrisis, de stijging van de rentestand en inflatie de markt opeens behoorlijk veranderd. We hadden meerdere fases bij deze transformatie, namelijk de ontwikkelfase, de bouwfase en de verkoopfase. In eerste instantie hebben we gekeken naar een verhuurproduct maar door de marktwijzigingen zijn we uiteindelijk overgestapt op een verkoopproduct. Toen de bouwprijzen door het dak schoten, schoten de verkoopprijzen mee.”
Tegenvallers
“Iedere transformatie kent tegenvallers. Over de hele breedte van de markt liep iedereen tegen dezelfde problemen aan. Wij hadden door Corona te maken met veel zieken op de bouw, waardoor we onze voortgang niet konden waarborgen en we uitloop in tijd hadden. Tegelijkertijd waren er kopers die in tijdsnood kwamen door hun aflopende hypotheekoffertes. We hebben uiteindelijk geprobeerd zoveel mogelijk maatwerk toe te passen voor deze groep kopers. De Brinkhof is een project waarin wij als bedrijf zijnde onze creativiteit maximaal hebben moeten laten gelden op alle fronten: zowel op de bouw, intern als met externe partijen. We kijken altijd door een roze bril, maar deze roze bril werd wel lastig. Dus in één woord: uitdagend. Het was een uitdagend project.”
De Brinkhof met al haar charmes
“Iedereen in Apeldoorn kent De Brinkhof. Gewoond, gewinkeld, gewerkt: het is een echte A-locatie in Apeldoorn. Het was een oud verstoft pand, een on-Apeldoorns pand en om daar nieuw leven in te blazen heb je wel wat mankracht nodig. Dat is in mijn optiek wel gelukt. De grootste charme is de binnenkant van het gebouw. Als je vanaf de eerste verdieping naar beneden kijkt was daar voorheen een kale betonnen vlakte wat gebruikt werd als opslag en parkeerterrein. Nu is daar een groene binnentuin gecreëerd met zitjes en stadstuintjes. Met kerst hadden we daar kerstbomen geplaatst, daar waren bewoners enthousiast over. Als je ook ziet hoe de trappenhuizen eruitzagen, de algemene ruimtes en de parkeergarage. We hebben uiteindelijk veel meer gedaan dan dat we oorspronkelijk bedacht hadden. We hadden ook te maken met bestaande woningen. Deze hebben ook meer aandacht gekregen dan vooraf gepland zoals het vervangen van glas, deuren, leidingen en schilderwerk. We hebben heel veel gedaan om het achterstallige onderhoud zo goed mogelijk in te halen.”
Wat maakt De Brinkhof nou zo on-Apeldoorns?
“Het is echt stads. Toen we met Cityside Apartments begonnen lachte iedereen ons uit omdat we geen balkons maakten maar een gezamenlijk dakterras. De begane grond van De Brinkhof bestond uit meerdere plintruimtes met grote luifels. Die luifels vonden wij lelijk dus die hebben we eraf gesloopt. Daarvoor in de plaats is een nieuwe gevel gekomen met kleine voortuintjes. Dat is dus vrij on-Apeldoorns maar het geeft wel het stadse karakter aan. Als de tuintjes straks wat meer volwassen zijn, dus wat meer volume hebben, ziet het er nog een stuk leuker uit. Het aanzicht wordt direct aantrekkelijker door deze toevoeging. De kwaliteit van de plek wordt bepaald door de omgeving. Als je ziet hoe het was; een oud gebouw met achterstallig onderhoud en nu. Dan ziet het er gewoon netjes uit. Dat mag ook wel want de afgelopen 20 jaar heeft het pand totaal geen aandacht gehad.”
Wat nemen we mee uit dit project?
“Voorheen hielden wij de volledige regie als bouwcoördinator van het project, hadden wij de helicopterview over onze stakeholders en onderaannemers. Onze volgende projecten, waaronder Marktzicht Apeldoorn, gaan we met bouwpartners oppakken. Dan kunnen wij meer in onze kracht staan: het vinden en het ontwikkelen van projecten. De Brinkhof is in ieder geval een project dat we niet snel zullen vergeten. ”